Pečeno pile


Za današnji ručak imamo pečeno pile sa senfom od celog zrna slačice u Livenom tiganju, uz prilog od mladih kropirića na guščijoj masti i zelene salate sa jabukama i mladim lukom začinjenim hladno-ceđenim bundevinim uljem.

 


Sastojci
za 4 osobe
1 celo pile , računajte da vam je za 4 ososbe dovoljno pile oko 1,5 kg
30g putera
2 kašičice senfa , koristili smo senf od celog zrna slačice
3-4 šargarepe 
veza mladog crnog luka 
250 g mladih krompirića
2 kašike masnoće za prženje kropirića, mi smo koristili guščiju mast
1/2 jabuke
1 zelena salata
2 kašike bundevinog ulja
Biber i So
Prvo dobro zagejte Liveni tiganj u rerni. Ovo je neophodno da bi dobili hrskavu koricu i donje strane, strane na kojoj pile "leži" u tiganju.

Priprema

Pile

Puter otopite na sobnoj temperaturi , pile dobro posolite i pobiberite i iznutra i spolja a zatim namažite otopljenim puterom, ovo će učiniti da kožica bude dodatno hrskava. Nakon toga pile premažite senfom. Ono što je bitno kod sporemanja bilo kog mesa je da meso koje stavljate na izvor toplote ne bude hladno (iz frižidera). Kada je pile neko vreme bilo na sobnoj temperaturi pečenje će biti ravnomernije.
Začinjeno i podmazano pile spustite u prethodno zagrejani tiganj (na 200 C) okolo dodajte šargarepu i mladi luk i dodajte pola čaše vode, vratite u rernu i pecite sat vremena na temperaturi od 180 C uz povremeno dodavanja male količine vode i prelivanje. 
Kada je pile zlatnožiuto pojačajte temepaturu na 220C i pustite da se zapeče.
 

Krompirići

Kropiriće u međuvremenu očistite i prokuvajte 15 min u posoljenoj vodi, u tiganju zagrejte 2 kašike masnoće i i oceđene i skuvane krompiriće pecite toliko da dobiju zlatnu koricu uz povremeno okretanje i mešanje. pred kraj dodajte vezicu svežeg timijana za aromu. 

Salata

Salatu iskidajte na kripne komade , iseckajte jedan mladi luk i u ovo dodajte pola jabuke isečene na jako tanke kriške. Salatu začinite sokom od jednog limuna, a u samom tanjiru posolite i pospite sa jednom kašikom bundevinog ili maslinovog ulja. 
Kada je pile pečeno pustite da se ohladi 10tak minuta i možete da servirate
Prijatno!

Preporučeni proizvodi:

 WOK liveni 32 cm

 


Kaži nam šta misliš


Imajte u vidu da će komentari pre objavljivanja proći proces odobrenja