Uputstvo za upotrebu livenog posuđa


Priprema za prvo korišćenje

 Vaš Liveni Tiganj  ne dolazi sa zaštitnom površinom koja je nelepljiva, morate da uložite malo truda i ljubavi. Liveni Tiganj jeste podmazan kako bi se sprečila korozija u toku transpota ali ga svakako treba pripremiti za prvu upotrebu. To znači da treba da ga podmažete (najbolje nekim biljnim uljem bez mirisa i ukusa a najbolje je koristiti  laneno ulje jer ono stvara najbolji zaštitni sloj ) a višak masnoće obrišete ubrusom . Nakon toga stavite ga u rernu na 250° C na sat vremena. Prilikom stavljanja u rernu tiganje okrenite naopačke kako se masnoća ne bi sakupljala na dnu, a ispd možete staviti aluminijumsku foliju kako vam masnoća ne bi kapljala na dno rerne, Ovaj postupak ponovite 2-3 puta pre nego što počnete da pripremate hranu u njemu. Nakon što se ohladi i obrišete ga papirnim ubrusom spreman za prvu upotrebu. Svaki put kada budete spremali hranu Liveni tiganj postaje sve bolji i bolji.

Postupak pripreme možete ponoviti kada god vidite da postoji potreba za tim a to zavisi od toga koliko ga često koristite i kako ga perete. 

Čišćenje

Liveni Tiganj nije onaj komad kuhinjskog pribora koji nakon upotrebe potopite da se „otkravi“. Liveni Tiganj traži pažnju i ljubav, nakon svakog korišćenja ga odmah saperite toplom vodom. Ako morate da uklonite zagorelu hranu istrljajte ga mekom stranom sunđera i krupnom solju Ili nemetalnom četkom kao bi očuvali nelepljivu površinu vašeg Tiganja; možete dodati par kapi deterdženta za sudove, ali izbegavajte da ga perete deterdžentom svaki put-to će skinuti zaštitni sloj koji se formira prilikom korišćenja Livenog Tiganja.  Ako Liveni Tiganj postane takav da vam se hrana lepi ili zarđa na nekim mestima oribajte ga čeličnom žicom i ponovite postupak pripreme za prvo korišćenje.

Saveti

  • Ništa nije toliko svestrano kao Vaš Liveni Tiganj
  • Par stvari nikako nemojte pokušavati da uradite sa Livenim Tiganjem:
  • Nikada nemojte kuvati vodu u njemu, od toga će zarđati i ošterićete zaštitni sloj koji sprečava ditekan kontakt hrane sa metalom.
  • Posuđe od livenog gvođa nemojte koristiti za kuvanje hrane , ono je namenjeno za prženje i pečenje.
  • Nikada ne spremajte kiselu hranu u njemu 
  • Nakon svake upotrebe operite Liveni Tiganj mlakom vodom, mekom stranom sunđera i blagim deterdžentom i podmažite ga
  • Liveni Tiganj traži duže vreme kako bi se zagrejao ali kada se jednom zagreje distribuira toplotu neverovatno ujednačeno.
  • Liveni Tiganj ostaje vruć dugo nakon korišćenja , dakle pazite kada ga uzimate u ruku, koristite krpu ili rukavicu.
  • Negujte Vaš Liveni Tiganj i služiće vas jako dugo!

 

Više saveta za korišćenje čišćenje i održavanje možete naći na sledećem linku