Kako kuvati u Livenom Tiganju?


Ako je vaš Liveni Tiganj dobro pripremljen i ako koristite ispravnu tehniku kuvanja tiganj će definitivno biti nelepljiv i prilično lak za rukovanje (da ne spominjemo da ćete moći da spremite neka prilično neverovatna i ukusna jela

Zagrejte vaš tiganj pre nego dodate ulje , masnoću ili hranu u njega. 

kuvanje u livenom tiganju

Uvek dobro zagrejte tiganj pre nego što započnenete kuvanje u njemu.  Stavljanje hrane u hladan tiganj će učiniti da se hrana zalepi za dno. 

Liveni tiganji se ne zagrevaju ravnomerno kao drugo posuđe ali zbog svoje mase držaće toplotu jako dobro i dugo. Dakle zagrejte tiganj na niskoj do srednoj temperaturi 5-10 miunta , sve dok se ne zagreje ravnomerno. Da li se zagrejao? Pređite rukom iznad tiganja i utvrdićete da li je zagrejan i spreman.

Spustite hranu u Tiganj i ostavite je! Nemojte je pomerati previše.

Nakon što ste zagrejali tiganj, dodajte ulje ili masnoću. Zatim dodajte hranu koju spremate. Ako pokušavate da zapečete recimo komad mesa, oduprite se želji da ga jednom kada ste ga spustili u tiganj pomerate!  Želite da ostene na istom mestu i da se zapeče i stvori onu finu karamelozovanu koricu. A kada vidite da se korica stvorila oko iviica tek onda je spreman da ga okrente na drugu stranu. Ako pokušate da ga okrenete i lepi se za tiganj , to samo znači da nije spreman za okretanje. odvojiće se od dna tiganja kada je potpuno zapečen i spreman.

 

Ostali saveti:

kuvanje u gusanom tiganju

Liveno,tučano posuđe je odlično ako želite da započnete pripremu na šporetu a dovršite u rerni. omogućava vam da napravite hrskavu koricu na visiokoj temperaturi na šporetu  i da hranu dovršite na nižoj  temperaturi u rerni.

Često slušamo priče kako u Livenom posuđu nemožete kuvati "kiselu " hranu ( kao što je paradajz, limun , vino i sl.) , a u svarnosti kuvanje obvakve hrane će sam umanjiti zaštitni sloj koji ste napravili pripremom vašeg livenog posuđa.

 

tekst preuzet sa Buzzfeed Tasty


Kaži nam šta misliš


Imajte u vidu da će komentari pre objavljivanja proći proces odobrenja