Špargle sa sušenim paradajzom i belim lukom


Lagan prolećni recept za Špargle u Livenom Tiganju

špargle u tučanom, livenom grill tiganju

Toliko ukusa a tako jednostavan recept za špargle u Livenom tiganju. Liveni tiganj je idaelan za pripremu jela koje bi inače spremali na roštilju (idealno u prirodi) zbog svoje sposobnosti da temperaturu zadrži i nakon što hranu stavite na njega, a to nam je upravo potrebno da špargle budu spremljene kao da su pečene na roštilju. 

Namirnice:

250 g špargle

50 grama sušene slanine , pancete

2 čena belog luka

50 grama sušenog partadajza

1 kašika maslinovog ulja

So i biber

 

Priprema:

Pre nego što špargle stavite u tiganj treba ih očistiti. Špagle imaju čvrst drvenasti deo pri dnu i njega treba odstrraniti. Ovo možete uraditi prilično jednostavno tako što ćete sa palcem i kažiprstom jedne ruke šparglu držati za sam donji kraj a i saviti sve dok ne punke i otkine se. Špargla će svaki put pući tačno tamo gde se završava drvenasti deo.

Ako su špargle deblje ili malo starije možete ih oljuštiti sa ljuštilicom

U prethodno zagrejan Liveni tiganj sipajte maslinovo ulje i iseckanu slaninu i pustite da se zagreje i da slanina postane "providna". 

Nakon toga stavite špargle u tiganj a zatim dodajte i sitno isečen beli luk. Posolite i pobiberite špargle po ukusu ali imajte u vidu da sušeni paradjz ima određenu količinu soli u sebi.

Špargle treba peći 3-5 minuta  a pred sam kraj dodajte sušeni paradajz koji ste predhodno potopili u vruću vodu kako bi se rehidrirao.

liveni tiganj možete koristiti i na otvorenom plamenu.

Uživajte!


Kaži nam šta misliš


Imajte u vidu da će komentari pre objavljivanja proći proces odobrenja