Punjene pileće grudi i ratatuj iz rerne / Stuffed chicken breasts with oven-roasted ratatouille


Hvala Oliveri Senić i njenom blogu JA U KUHINJI na još jednom divnom receptu za vaš Liveni tiganj

Pileće belo meso je zaista zgodno za razna vrsta punjenja i mariniranja a u tučanom tiganju mi je najdraže da ga spremam jer spolja bude fino rumeno a unutra beskrajno sočno... Uz malo truda izvuče se zaista maksimum iz belog mesa...
Pečeno povrće u rerni je priča za sebe i može biti samostalan obrok u vidu bruschetta, ili ga možete poslužiti sa jajetom na oko, palentom, pastom... ili sa nekim ovakvim komadom mesa...




Potrebno je:
(za 4 osobe)
 
za punjeno belo meso:
4 pileća file-a
150 g feta sira
100 g mozzarelle
50-70 g pršute, pečenice ili šunke
šaka svežeg bosiljka
malo maslinovog ulja + kockica putera
3-4 čena belog luka
(himalajska) so, biber


za raratuj iz rerne:
1 patlidžan
1 manja zelena tikvica
1 manja žuta tikvica
2 paradajza
1 paprika
2 glavice crvenog luka
(himalajska) so, biber
malo maslinovog ulja



Način pripreme:
Priprema mesa: U eletričnu seckalicu stavila sam bosiljak i fetu pa pulsno dobro usitnila, dodala malo maslinovog ulja i opet dobro smiksala. Preručila sam smesu u posudicu, pa dodala rendanu mozzarellu i sve dobro promešala.
Svaki pileći file "otvorila sam" kao knjigu, istukla kučkom za meso, stavila po par parčeta pršute a zatim i pripremljeni fil, urolala i pričvrstila kanapom.
Tučani tiganj stavila sam na ringlu, pa kada se dobro zagrejao sipala sam malo maslinovog ulja i putera, dodala rolnice mesa (posoljene neposredno pred pečenje), par čena belog luka i pekla sa svake strane po minut-dva tj. dok meso nije porumenelo. Tiganj sam zatim prebacila u rernu predhodno zagrejanu na 220 stepeni i pekla 15-20 minuta (zavisi od debljine tj. veličine filea) s vremena na vreme okretajući.
Kada sam izvadila tiganj iz rerne, prekrila sam ga alu folijom i ostavila 10 minuta a zatim servirala.



Priprema patatuja iz rerne: U pleh, na papir za pečenje, stavila sam luk sečen na osmine, paradajz sečen na osmine (očistila sam ga od semena), papriku sečenu na trakice, patlidžan i tikvice sečene na osmine krugova... Sve sam dobro posolila, prelila sa malo maslinovog ulja, raspodelila u jednom sloju u plehu i pekla na 220 stepeni oko 45 minuta tj. dok povrće nije fino porumenelo.



Serviranje: Meso sam servirala sa pripremljenim pečenim povrćem s tim da sam sve posula sa malo peršun lista a meso prelila i sa malo gustog aceto balsamica.

Savet: Ako imate višak svežeg bosiljka a želite ga sačuvati za kasnije u teglici složite oprane (i suve) listove bosiljka, tu i tamo posolite a onda sve zalite maslinovim uljem, zatvorite i čuvajte u frižideru do upotrebe.



Kaži nam šta misliš


Imajte u vidu da će komentari pre objavljivanja proći proces odobrenja