Pizza kao iz peći


Za vrhunsku pizzu bitne su dve stvari,  savršeno testo i visoka temperatura pečenja. Naučićemo vas kako da postignete oba kod kuće i napravite pizzu na kakvoj bi vam pozavideli i vrhunski restorani.

 

TESTO 

Sastojci za savršeno pizza testo:

415 g brašna

9g soli

1g suvog kvasca

270 ml vode 

2 kašike maslinovog ulja ( samo za podmazivanje testa)

Mala tajna je u tome da voda ne treba da bude topla već na 18 stepeni celzijusa (+-2 stepena).

 

POSTUPAK

Pomešajte brašno i so a kvasac rastvoriti u vodi. Napravite udubljenje u brašnu i ulijte vodu sa kvascem. Mešajte dok se ne sjedini a onda mesite dok testo ne bude kompaktno i dok be počne da se odvaja od suda u kome mesite. Ovako umešeno testo prebacite u plastičnu kutiju sa poklopcem i ostavite da odstoji 6-8 sati na temperaturi od 18-20 stepeni. 

Izvadite testo na površinu i podelite na 3 dela, podmažite uljem i pokrijte plastičnom folijom a nakon toga odložite u frižider da odstoji još najmanje 16 časova.

PRIPREMA I PEČENJE

Uključite rernu na 275 stepeni minimum 45 minuta pre pečenja zajedno sa Livenim tiganjem u njoj. Tiganj će se zagrejati i akumuliranu toplotu preneti tokom pečenja. Ovim ćete postići temperaturu višu nego što vaša rerna ikada može da postigne. 

 

 

 

 

 

 

 

Testo izvadite iz frižidera pola sata pre pripreme. Razvijte testo tako što ćete prvo formirati ivicu prstima a onda kružnim pokretima dlanom razvići do željene debljine (mi volimo kada je pizza baš tanka). Mala tajna je u tome da stranu koju stavite da vam bude dole prilikom razvlačenja i ostane dole prilikom pečenja.

 

 

 

 

 

 

 

Premažite testo tankim slojem paradajz sosa a zatim stavite mozzarelu i sve što želite. Ovako pripremljeno testo prebacite u zagrejan Liveni Tiganj i pecite 5-7 min na najvišoj poziciji u rerni i na maksimalnoj temperaturi.

 

 

 

 

 

 

Pospite bosilkom, rukolom, pršutom  ili bilo čime što volite. Pizza je spremna- uživajte!!


Kaži nam šta misliš


Imajte u vidu da će komentari pre objavljivanja proći proces odobrenja